Ads 468x60px

середу, 18 серпня 2021 р.

Як уберегти дітей від серйозного падіння Практичні поради про те, як уберегти немовлят і дітей старшого віку від падінь удома й на природі

 

Кожного дня десятки малюків потрапляють у лікарню через невдале падіння. Як правило, такі випадки трапляються вдома або в дитячому садку, тому багато що залежить від батьків, які, у свою чергу, можуть істотно знизити ризик серйозного падіння дитини.

Чи знаєте ви, що:

  • Більшість падінь відбувається тоді, коли батьки виявляються не готовими до нових умінь своїх малюків, які ростуть дуже швидко й так само швидко набувають нових навичок. Скільки разів ви самі казали про свою дитину: «Вона так швидко всього навчається!» або «Я навіть не знала, що він на таке здатний!».
  • Діти народжуються зі ще не до кінця сформованим черепом – на верхній частині голови (на склепінні черепа) залишається дуже м'яка незакостеніла ділянка (джерельце), а це означає, що голова дитини може серйозно травмуватись у результаті падіння. Джерельце (насправді їх чотири) закривається в різних дітей у різні строки, повністю це відбувається до 12–24-х місяців.
  • Серйозні травми голови можуть призвести до проблем у навчанні, утрати пам'яті або навіть до зміни особистості.

Як уберегти дітей від серйозного падіння: поради про безпеку

Немовлята

Незважаючи на те що немовлята не можуть ходити, навіть найменші з них усе ж можуть перекочуватися, штовхатись і вигинатися. Щоб уберегти дитину від падіння, ви ніколи не повинні нехтувати контролем над безпекою місця, на якому лежить ваш малюк.

  • Як міняти пелюшки й садити малюка. Підлога є найбезпечнішим місцем для заміни пелюшок. Якщо дитина сидить у кріслі або в дитячому сидінні, вона може вивертатись і переміщувати його, тому краще всі маніпуляції проводити на підлозі, а не на високій поверхні.
  • Високі дитячі стільчики й сидячі дитячі візочки повинні бути укомплектовані ременем безпеки, щоб дитина, рухаючись, не випала із сидіння.
  • Ходунці. Якщо вашій дитині необхідні ходунці, придбайте їх в авторизованих дитячих магазинах, в яких продаються тільки сертифіковані товари, що відповідають стандартам безпеки. Деякі ходунці, особливо застарілих моделей, що не відповідають стандартам, можуть перекидатись і становити небезпеку для дитини.
  • Пересування з дитиною на руках. Коли ви або члени вашої сім'ї несуть дитину на руках, обов'язково переконайтесь у тому, що на вашому шляху, особливо на сходах, не валяються іграшки чи немає інших перешкод, які могли би призвести до падіння.

Повзання й перші кроки

У міру того як діти починають пересуватись і вчитися ходити, вони можуть робити це досить швидко й дуже нестійко. Усі діти падають на цьому етапі розвитку, але якщо ви зробите свій дім безпечним для дитини, незначний удар не стане причиною серйозної травми.

  • Перші подорожі та дослідження. Діти прагнуть досліджувати навколишній простір і будуть спотикатись об усе, що попадеться їм на шляху. Коли ви приберете всі предмети, які явно перешкоджають їхньому руху, зверніть увагу на менш очевидні небезпеки в кімнаті. Ви можете забезпечити столи, шафи та косяки пом'якшувачами кутів, щоб діти не вдарились і не впали на гострі краї.
  • Захист від сходів і балконів. Коли діти починають повзати, вони неодмінно попрямують у бік сходів. Щоб уникнути небезпеки, найкраще використовувати спеціально вироблені для цих цілей «ворота безпеки» до того часу, доки діти не досягнуть віку двох років.
  • Якщо поручні сходів або балкона мають широкі отвори (більше 6,5 см), дитина зможе протиснутися через них. Якщо рейки розташовані горизонтально, малюк може спробувати видертись на них. Якщо ви стурбовані тим, що дитина захоче зробити щось подібне, оббийте перила фанерою, доки вона трохи не підросте, і не допускайте її до балкона й поручнів без вашого нагляду.
  • Іграшки та дитяче ліжечко. Коли дитина починає підніматись і триматися, краще прибрати з її ліжка великі іграшки, щоб вона не змогла піднятися по них і випасти.

Малюки до 3-х років

Малюки дуже допитливі й часто дивують батьків швидкістю свого розвитку та навчання.

  • Здіймання вгору. Більшість малюків люблять дертись угору, у кожному домі є багато предметів, на які вони можуть піднятись.
  • «Ворота безпеки» (див. вище) можуть бути корисними доти, доки дітям не виповниться два роки, вони допоможуть запобігти їх сходженню на сходи або падінню з них. Ви також можете оббити фанерою горизонтальні рейки поручнів, щоб діти на них не піднялись і не впали. У цьому віці можна навчити малюка безпечно пересуватися по сходах угору і вниз, але дозволяти йому робити це самостійно ще не можна.
  • Вікна й балкони. Малюки можуть вилазити на меблі, розташовані поруч з вікнами. Якщо вікно відчинене, вони можуть випасти або вилізти. Можна встановити запобіжні засувки, які не дозволять вікнам відчинятися ширше ніж на 6,5 см. Тримайте балконні двері замкненими – це найпростіший спосіб захистити дітей від гри на балконі наодинці.
  • Двоярусні ліжка. Такі ліжка можна використовувати тільки дітям 6-ти років і старшим.

Старші діти

Коли діти дорослішають, вони люблять на практиці перевіряти свої нові навички й кидати виклик самим собі. Їм треба допомогти навчитись робити це безпечно. Якщо ви навчите дитину розбиратись у тому, звідки може виходити потенційна небезпека, як її уникнути, це допоможе зменшити ризик серйозного травмування.

  • Сходи. Навчіть дітей триматися за поручні, не бігати й не гратись на сходах.
  • Ігри на відкритому повітрі. Усі люблять ходити в парк або на дитячий майданчик. Знайдіть таке місце, за станом якого добре стежать і яке оснащене надійним і цікавим для дітей обладнанням. Це допоможе їм не гратись у небезпечних місцях, таких як дороги, дахи, паркани або будівельні майданчики.
  • Велосипедний шолом. Заохочуйте дітей носити велосипедний шолом щоразу, коли вони катаються на велосипеді. Падіння на будь-яку тверду поверхню може призвести до небезпечних травм, особливо якщо удар припаде на голову.
  • Ігри в саду. Ігри на повітрі, біганина та прогулянки чудово допомагають зміцнити здоров'я й фізичну форму дитини. Приведіть свій сад і всі споруди на його території в належний безпечний стан, щоб дитина могла гратися у своє задоволення, не піддаючись жодній небезпеці. Покладіть ігрове обладнання на щось м'яке, таке як килимок, м'яка земля або добре полита трава. Якщо доріжки викладені плиткою, переконайтеся, що в них немає вибоїн – це допоможе дітям не спотикатися.
  • Брати й сестри. Діти люблять демонструвати, наскільки вони корисні своїм молодшим братам або сестрам, але не варто забувати, що вони можуть легко впасти разом зі своїми підопічними, особливо на сходах.

    https://childdevelop.com.ua

0 коммент.:

Дописати коментар

 
 
Blogger Templates