Ads 468x60px

пʼятницю, 27 серпня 2021 р.

Як покращити контакт зі своєю дитиною

 

Яким чином можна поліпшити співналаштованість і зв'язок зі своїми синами й доньками, щоб це сприяло їх емоційному здоров'ю? Коли ми розглядаємо перспективу розвитку взаємозв'язку, слід пам'ятати, що все починається з безпеки в побуті, будинку, поруч зі своїми батьками.

Нижче наведено п'ять простих принципів, якими можна керуватись, щоб розвивати безпечні моделі взаємин зі своїми дітьми.

  • Приймайте темперамент своєї дитини - кожна дитина народжується з певним темпераментом, який розвивається в ранньому віці. Більшість дітей належать до однієї з чотирьох категорій: поступливі й легкі у спілкуванні, складні та проблематичні, «важкі на підйом» і діти змішаного типу темпераментів. Дуже важливо, наскільки добре батьки пристосовуються до особистості своїх дітей, особливо, якщо темперамент батьків і дітей несхожий або ж вони досить складні в обох. Прийняття дитини такою, якою вона є, допомагає їй відчувати себе в безпеці та злагоді зі своєю особистістю й індивідуальністю.
  • Проводьте час зі своїми дітьми - більшість батьків відзначають відмінності між якісно проведеним часом і просто кількістю спільно проведеного часу. Це можна розшифрувати так: «Я не можу приділяти багато часу своїм дітям, але коли я знаходжу його, то хочу, щоб ми проводили його весело й насичено». Щоб проводити час з дітьми по-справжньому якісно, батьки повинні проводити з ними багато звичайного часу. Цей час необхідний, щоб розвивати довіру, вивчати мову любові дитини та вчитися розуміти її. Якісний час вимагає багатогодинних розмов про те, як пройшов день дитини, а також бесід, читання й розповіді різних історій. Дітям необхідний і високоякісний час, і просто велика кількість часу з вами. Вони дуже потребують вас!
  • Забезпечте дітям щоденний тактильний контакт - ці дотики можуть мати форму жартівливої боротьби, метушні з дитиною на підлозі або ж ви можете «давати п'ять», наїжачувати її волосся, потискати руку й цілувати на ніч. Немовлят, наприклад, потрібно тримати дуже ніжно, з любов'ю, а не лише технічно правильно. Відчуваючи тепло й надійність ваших рук, діти розвивають теплі, безпечні взаємини з вами. Домогтися контакту з дитиною складно, якщо батьки уникають прихильності. Важливо звернути увагу на сигнали, які посилають малюки, і коригувати свою поведінку відповідним чином. Важливо знати, які дотики подобаються вашим дітям, і використовувати їх при кожній нагоді. Пріоритети дітей змінюються в міру їх дорослішання, тому не приймайте близько до серця, якщо дитина стає не такою сприйнятливою до ваших пестощів; просто будьте готові надати їх у будь-який час.
  • Навчайте дітей важливим цінностям і життєвим урокам, включаючи важливе вміння справлятися з негативними емоціями, не ігноруючи їх і не відставляючи вбік. Коли деякі батьки кажуть: «Просто переживи це» і «Не бери близько до серця», це шкідливий і неефективний спосіб впоратись із емоціями, особливо, коли діти дорослішають. Замість цього батькам необхідно встановити певні обмеження поведінки дітей у той період, коли вони засмучені, і навчити їх способам управління емоціями й навичкам вирішення проблем. Коли ви це робите, то створюєте надійну основу, яка дозволить дітям впоратися з негативними емоціями. Крім того, майте на увазі, що один з кращих способів вчити дітей - це дотримуватись у своєму житті тих принципів і цінностей, якими ви ділитесь із ними. Пам'ятайте: діти постійно дивляться на вас і вчаться.
  • Демонструйте дітям витримку й наполегливість - коли ми дотримуємося чого-небудь і зберігаємо витримку перед обличчям стресу, це називається наполегливістю. Саме ця риса допомагає створити стійку структуру сім'ї, таку, яка генерує тепло, встановлює чіткі обмеження й реалістичні та конструктивні межі.

​Коли сім'ї виконують зобов'язання щодо встановлення та дотримання здорових меж і сприяння відкритого спілкування, це сприяє створенню здорової та стабільної обстановки. Це також говорить дітям про те, що ви не втрачаєте віру в них навіть у найскладніших ситуаціях і готові надати їм спокій і безпеку. Коли батьки намагаються відновити зв'язок з дітьми, їм доводиться долати певні перешкоди, тому батькам дуже важливо виявляти максимум терпіння й усвідомлювати свої особисті емоційні проблеми й реакції, що виникають під час взаємодії з дітьми, зв'язок з якими вони втратили з тієї чи іншої причини. Батьки можуть знову знайти радість життя, відновивши взаємозв'язок зі своїми дітьми і спостерігаючи їх ріст і розвиток у сім'ї.

Нижче наведено п'ять принципів, якими слід керуватись у період відновлення взаємин.

  • Підтримуйте унікальність кожної дитини. Кожна сім'я складається з людей, які суттєво відрізняються один від одного, хоча й пов'язані родинними зв’язками. Величезна помилка вважати, що ви можете виховувати та встановлювати зв'язок з усіма дітьми одночасно. Потенційно це може призвести до почуття образи й обурення в дітей.
  • Будьте обережні з суворістю під час встановлення домашніх правил. Батьки роблять ведмежу послугу своїм дітям, якщо встановлюють занадто багато правил. Довіра - це ключ до створення здорових сімейних взаємин, і вона часом повинна компенсувати відсутність якогось з правил. Важливо, щоб батьки чітко формулювали свої очікування й розповідали про послідовні, справедливі наслідки за порушення встановлених правил.
  • Сімейні традиції сприяють згуртованості. Тому повною мірою користуйтеся перевагами й можливістю повечеряти разом всією родиною кілька разів на тиждень, проводьте сімейні зібрання, під час яких кожен має право висловитись, влаштовуйте пікніки на природі, коли син або донька можуть побути з батьками та поспілкуватися з ними (але не в якості покарання), веселіться, смійтеся й більше пізнавайте один одного.
  • Допомагайте дітям розвивати почуття приналежності до роду. Допомагаючи їм розвиватися як особистостям, важливо розповідати дітям про всі плюси й мінуси широких родинних зв'язків. Ви можете говорити з ними про померлих членів сім'ї, відвідувати кладовища та пам'ятні місця вашого дитинства, ділитися спогадами про ваше виховання, позитивні й гіркі уроки, отримані вами на життєвому шляху. Коли ви щирі зі своєю дитиною, це допомагає їй розкритися перед вами та зміцнити взаємозв'язок.
  • Подавайте приклад використання належних слів у спілкуванні з дітьми, а також в їх присутності. Використовуючи непродумані фрази в стані розчарування, такі як «Ти завжди...» або «Ти ніколи не...», батьки тим самим можуть перервати або перешкодити відновленню зв'язку з дитиною. Такі слова дійсно можуть знищити впевненість ваших дітей у взаємозв'язку з вами і, можливо, в інших цінних взаєминах. Важливо, щоб діти постійно чули такі слова, як «Я тебе люблю», «Я тебе дуже ціную», «Ти особливий для мене», «Дякую» і «Все буде добре». Крім того, не втомлюйтеся повторювати дітям, що ви любите їх такими, які вони є, будьте конкретними й точними у своїх компліментах і похвалах. Якщо ви виховуєте в дітей любов, вони завжди будуть впевненими в собі.

Ці керівні принципи можуть здатися простими, однак, коли справа доходить до відновлення зв'язку з дітьми, вони можуть дійсно допомогти вам. Важливо при цьому постійно демонструвати співчуття, милосердя, взаємозв'язок і готовність до тісних взаємин, і в інших випадках теж.

https://childdevelop.com.ua

 

 

0 коммент.:

Дописати коментар

 
 
Blogger Templates